Artikel

Pennemos Artikel i VLT

Affärer i all ära, men på Pennemos kemtvätt är miljön viktigast. Företaget har gjort stora investeringar, vilket bland annat skruvat ner spridningsrisken av miljöfarliga avfall. ”Numer behöver vi inte ha regelbunden tillsyn där”, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Kristina Aspengren.

Sedan vi tog över Pennemos kemtvätt för snart 14 år sedan har familjeföretaget satsat hårt för att verksamheten ska vara så miljövänlig som möjligt.
– Vi satte ribban 2003 och vi har hela tiden varit noga med miljön. Vi började rota i allt som hade med miljön att göra, förklarar platschefen.

Genom åren har Pennemos kemtvätt, med totalt fem anställda, hela tiden hängt med i miljöutvecklingen. De allt strängare kraven har mötts av en noggrann översyn kring vad som är miljövänligt, berättar han.
– Vi har investerat en hel del i maskiner och miljövänliga kemikalievätskor. Miljön är nummer ett för oss.

Sedan 2005 har Pennemos fått högsta betyg när Swerea AB, forskningsinstitutet som ägs av stat och näringsliv, genomfört omfattande prover och analyser. Det innebär att tvätteriet, som kem- och vattentvättar i princip all textil samt skinn och mocca, tillhör ett av Sveriges bästa.
– Kul att bli uppskattad, och ett bevis på att man gör något bra för miljön och lägger energi på den. För samhället och människan. Vi är jättestolta, eftersom miljön i slutändan påverkar oss själva och våra barn, säger platschefen.

2012 åkte han ner till Italien och köpte en stor maskin och miljövänligare tvättvätskor. Med hjälp av det, samt nya metoder, har Pennemos skruvat ner miljöpåverkan rejält. Fastigheten omvandlades till riskklass 2 till riskklass 3, efter att provtagningar gjorts, vilket innebär lägre risk för föroreningar.
– Pennemos har bytt kemikalier och tvätt, och har nu låga förluster och är mindre miljöfarligt. Vi har rätt att göra årlig tillsyn, men numer behöver vi inte ha regelbunden tillsyn där, menar Kristina Aspengren.